rondel

#dania główne, #kuchnia teksańska, #mięso mielone, #fasola, #kukurydza, #cebula, #chili, #pomidory, #sos sojowy, #ryż

14 października 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chili con carne z ryżem

Pyszne i szybkie danie dla miłośników papryczki chili ;)

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • 1 cebula

  • 2 papryki czerwone

  • 140 g fasoli z kukurydzą (bez zalewy)

  • 0,5-1 papryczka chili

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny

  • 200 g ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę drobno posiekać. Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę oraz papryki. Smażyć razem kilka minut. Do całości dodać pomidory z puszki, papryczkę chili bardzo drobno posiekaną, fasolę z kukurydzą, przecier pomidorowy, sos sojowy oraz sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż warzywa będą miękkie. Ugotowany ryż wrzucić do sosu. Dokładnie wszystko wymieszać.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: