#chleb, #pieczywo, #mąka pełnoziarnista, #mąka orkiszowa, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Tym razem w rękawie do pieczenia powstał chlebek orkiszowy pełnoziarnisty.
400 g mąki pszennej + 1 łyżka
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
500 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki cukru
4 łyżki oleju
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki pszennej, dodać mąkę orkiszową pełnoziarnistą, olej oraz sól, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, uformować chleb, ostrym nożem ponacinać. Przełożyć go do rękawa do pieczenia. Dokładnie związać z obydwóch stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 30 minut. Chleb wyciągnąć z rękawa od razu po upieczeniu, studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąki, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić w Thermomixie na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, uformować chleb, ostrym nożem ponacinać. Przełożyć go do rękawa do pieczenia. Dokładnie związać z obydwóch stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 30 minut. Chleb wyciągnąć z rękawa od razu po upieczeniu, studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave