Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę, cukry, sól, cynamon i sodę oczyszczoną wymieszać. Wlać maślankę i jajko, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.
Wykonanie na Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać maślankę, jajko, mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i cukry. Wymieszać 1 minuta/obr. 6. Ciasto przelać do innego naczynia. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Podawać z tym na co mamy ochotę.
Na 14 sztuk:
szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka maślanki
1,5-2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (sposób przygotowania tutaj)
szczypta soli
0,25 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do smażenia
dżem / marmolada / domowa nutella (sposób przygotowania tutaj) / cukier puder (sposób przygotowania tutaj)
Ciekawe w smaku racuchy, które szybko znikają z talerze.
Przepis znalazłam na stronie https://www.kwestiasmaku.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#racuchy, #desery, #maślanka, #dżem, #marmolada, #nutella, #cynamon, #soda oczyszczona, #cukier waniliowy, #cukier puder, #olej, #Thermomix