rondel

#ciasta, #desery, #babka, #mąka ziemniaczana, #proszek do pieczenia, #cytryna, #cukier puder, #lukier, #Thermomix 

13 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Babka cytrynowa z lukrem

Pyszna i szybka babka o smaku cytrynowym ;)

Składniki

Ciasto:

  • 125 g cukru

  • 2 jajka

  • 200 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cytryna

  • 125 g miękkiego masła

Lukier:

  • 100 g cukru pudru

  • 1-2 łyżki gorącej przegotowanej wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Umyć cytrynę gorącą wodą, zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach i wycisnąć sok, odstawić. Utrzeć cukier i jajka na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać miękkie masło oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sok z cytryny wraz ze skórką. Dokładnie wymieszać (ciasto jest bardzo gęste). Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przełożyć z formy na drucianą podstawkę. Przygotować lukier. Do cukru pudru wlać łyżkę gorącej wody, wymieszać. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Umyć cytrynę gorącą wodą, zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach i wycisnąć sok, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać 2 minuty/obr. 4.  Dodać miękkie masło oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny ze skórką. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. (Ciasto jest bardzo gęste) Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przełożyć z formy na drucianą podstawkę. Przygotować lukier. Do cukru pudru wlać łyżkę gorącej wody, wymieszać. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: