#ciasta, #desery, #babka, #mąka ziemniaczana, #proszek do pieczenia, #cytryna, #cukier puder, #lukier, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i szybka babka o smaku cytrynowym ;)
Ciasto:
125 g cukru
2 jajka
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
125 g miękkiego masła
Lukier:
100 g cukru pudru
1-2 łyżki gorącej przegotowanej wody
Wykonanie tradycyjne:
Umyć cytrynę gorącą wodą, zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach i wycisnąć sok, odstawić. Utrzeć cukier i jajka na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać miękkie masło oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sok z cytryny wraz ze skórką. Dokładnie wymieszać (ciasto jest bardzo gęste). Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przełożyć z formy na drucianą podstawkę. Przygotować lukier. Do cukru pudru wlać łyżkę gorącej wody, wymieszać. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.
Wykonanie w Thermomixie:
Umyć cytrynę gorącą wodą, zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach i wycisnąć sok, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać 2 minuty/obr. 4. Dodać miękkie masło oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny ze skórką. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. (Ciasto jest bardzo gęste) Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przełożyć z formy na drucianą podstawkę. Przygotować lukier. Do cukru pudru wlać łyżkę gorącej wody, wymieszać. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: