rondel

#ciasta, #desery, #babka, #proszek do pieczenia, #cytryna, #cukier puder, #lukier, #Thermomix 

08 czerwca 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Babka cytrynowa z lukrem II

Kolejna babka o mocno cytrynowym smaku ;)

Składniki

Ciasto:

  • 250 g drobnego cukru

  • 3 jajka

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • skórka otarta z dwóch cytryn

Lukier:

  • 100 g cukru pudru

  • sok z 1-2 cytryn

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Umyć cytryny gorącą wodą, zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach i wycisnąć sok, odstawić. Utrzeć cukier i jajka na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać gorące, roztopione masło, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryn. Dokładnie wymieszać (ciasto jest dość gęste). Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół) 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przełożyć z formy na drucianą podstawkę. Przygotować lukier. Do cukru pudru wlać sok z jednej cytryny, wymieszać. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Umyć cytryny gorącą wodą, zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach i wycisnąć sok, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać 2 minuty/obr. 4.  Dodać gorące, roztopione masło, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryn. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. (Ciasto jest dość gęste) Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół) 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przełożyć z formy na drucianą podstawkę. Przygotować lukier. Do cukru pudru wlać sok z jednej cytryny, wymieszać. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: