#ciasta, #desery, #babka, #majonez, #mąka ziemniaczana, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #cytryna
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna babka majonezowa z dodatkiem soku z cytryny.
#przepis autorski
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
150 g cukru pudru + do oprószenia do posypania (sposób przygotowania tutaj)
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
sok z 0,5 cytryny
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny oraz majonez. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z resztą składników. Całość przelać do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 40 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: