#ciasta, #desery, #babka, #proszek do pieczenia, #limonka, #cukier puder, #lukier, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Bardzo pyszna, mocno limonkowa i wilgotna babka.
Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
1 szklanka cukru
4 jajka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
70 ml soku z limonki
szczypta soli
Lukier:
sposób przygotowania tutaj
Wykonanie tradycyjne:
Utrzeć cukier i masło na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sok z limonki. Dokładnie wymieszać (ciasto jest bardzo gęste). Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przełożyć z formy na drucianą podstawkę. Przygotować lukier. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać miękkie masło, wymieszać 2 minuty/obr. 4. Dodać jajka oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz sok z limonki. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. (Ciasto jest bardzo gęste) Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przełożyć z formy na drucianą podstawkę. Przygotować lukier. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: