rondel

#ciasta, #desery, #babka, #proszek do pieczenia, #limonka, #cukier puder, #lukier, #Thermomix 

22 kwietnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Babka maślano - limonkowa

Bardzo pyszna, mocno limonkowa i wilgotna babka.

Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru

  • 4 jajka

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • 70 ml soku z limonki

  • szczypta soli

Lukier:

  • sposób przygotowania tutaj

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Utrzeć cukier i masło na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sok z limonki. Dokładnie wymieszać (ciasto jest bardzo gęste). Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przełożyć z formy na drucianą podstawkę. Przygotować lukier. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać miękkie masło, wymieszać 2 minuty/obr. 4.  Dodać jajka oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz sok z limonki. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. (Ciasto jest bardzo gęste) Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, przełożyć z formy na drucianą podstawkę. Przygotować lukier. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: