rondel

#ciasta, #desery, #babka, #olejek, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #śmietana 18 %, #Thermomix

30 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Babka śmietanowa

Prosty i szybki przepis na pyszną babkę ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 1 szklanka cukru

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka olejku śmietankowego

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać po kolei: olejek śmietankowy, śmietanę 18 % i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) około 45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać 2 minuty/obr. 4.  Dodać olejek śmietankowy, śmietanę 18 % i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) około 45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: