rondel

#ciasta, #desery, #babka, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #Thermomix

28 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Babka śmietanowa II

Kolejna pyszna babka na wykorzystanie nadmiaru śmietany.

Przepis znalazłam na stronie https://www.marta-gotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 225 g cukru

  • 3 jajka

  • 35 g masła

  • 300 g śmietany 18%

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać śmietanę, miękkie masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać 2 minuty/obr. 4. Dodać śmietanę 18 %, miękkie masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół). Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: