#ciasta, #desery, #babka, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna pyszna babka na wykorzystanie nadmiaru śmietany.
Przepis znalazłam na stronie https://www.marta-gotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
225 g cukru
3 jajka
35 g masła
300 g śmietany 18%
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać śmietanę, miękkie masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać 2 minuty/obr. 4. Dodać śmietanę 18 %, miękkie masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół). Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: