rondel

#ciasta, #desery, #babka, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #cynamon, #Thermomix

08 września 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Babka śmietanowa III

Pyszna śmietanowa babka z nutą cynamonu ;)

Składniki

  • 1 szklanki cukru

  • 4 jajka

  • 1, 5 szklanki śmietany 12%

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 3-4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać śmietanę 12 %, cynamon i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół) około godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać 2 minuty/obr. 4. Dodać śmietanę 12 %, cynamon i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół) około godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: