#ciasta, #desery, #babka, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #cynamon, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna śmietanowa babka z nutą cynamonu ;)
1 szklanki cukru
4 jajka
1, 5 szklanki śmietany 12%
3 szklanki mąki pszennej
3-4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać śmietanę 12 %, cynamon i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół) około godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać 2 minuty/obr. 4. Dodać śmietanę 12 %, cynamon i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać 2 minuty/obr. 5. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (góra-dół) około godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: