#babka, #ciasta, #desery, #cukier puder, #proszek do pieczenia, #kakao, #mąka ziemniaczana
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Rodzinka złożyła zamówienie na babkę trójkolorową, więc zakasałam rękawy i ją upiekłam ;)
Przepis dostałam od Teściowej.
I ciasto:
90 g miękkiego masła
5 żółtek
150 g cukru pudru
3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
190 g mąki pszennej
II ciasto:
4 jajka
120 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g mąki pszennej
30 g kakao
III ciasto:
90 g masła
5 białek
150 g cukru pudru
60 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
I ciasto:
Utrzeć miękkie masło z żółtkami i cukrem pudrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do utartej masy. Dodać śmietanę 18 %, dokładnie wymieszać. Wylać do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
II ciasto:
Utrzeć jajka z cukrem pudrem. Dodać do utartej masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać przesiane kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do formy na I ciasto.
III ciasto:
Masło rozpuścić, odstawić. Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodać do nich cukier puder i przesiane mąki. Na końcu wlać roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Wylać do formy na II ciasto.
Piec około 50 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: