Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

I ciasto:

Utrzeć miękkie masło z żółtkami i cukrem pudrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do utartej masy.  Dodać śmietanę 18 %, dokładnie wymieszać. Wylać do formy posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

II ciasto:

Utrzeć jajka z cukrem pudrem. Dodać do utartej masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać przesiane kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do formy na I ciasto.

III ciasto:

Masło rozpuścić, odstawić. Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodać do nich cukier puder i przesiane mąki. Na końcu wlać roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Wylać do formy na II ciasto.


Piec około 50 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

I ciasto:

  • 90 g miękkiego masła

  • 5 żółtek

  • 150 g cukru pudru

  • 3 łyżki śmietany 18 %

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 190 g mąki pszennej

II ciasto:

  • 4 jajka

  • 120 g cukru pudru

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 70 g mąki pszennej

  • 30 g kakao

III ciasto:

  • 90 g masła

  • 5 białek

  • 150 g cukru pudru

  • 60 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Składniki

Rodzinka złożyła zamówienie na babkę trójkolorową, więc zakasałam rękawy i ją upiekłam ;)

Przepis dostałam od Teściowej.

Babka trójkolorowa

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

20 marca 2021

#babka, #ciasta, #desery

rondel