rondel

#pieczywo, #bagietki, #drożdże, #oliwa z oliwek, #Thermomix

11 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bagietki pszenne

Syn poprosił o bagietkę na drugie śniadanie.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 2 bagietki:

  • 15 g świeżych drożdży

  • 420-450 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 250 ml ciepłej wody 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 1 płaska łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej zaczyn, sól, oliwę z oliwek, dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować bagietkę. Przełożyć na wysmarowaną oliwą i oprószona mąką blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte bagietki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) przez 25 minut. Drugą blachę piekarnikową włożyć do piekarnika poniżej bagietek, umieścić na niej 10-20 kostek lodu. Po upieczeniu studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać wodę, cukier, pokruszyć drożdże, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 3. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć  na oprószony mąka blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować bagietkę. Przełożyć na wysmarowaną oliwą i oprószona mąką blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte bagietki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) przez 25 minut. Drugą blachę piekarnikową włożyć do piekarnika poniżej bagietek, umieścić na niej 10-20 kostek lodu. Po upieczeniu studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: