#pieczywo, #bagietki, #drożdże, #oliwa z oliwek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybkie w przygotowaniu bagietki.
#przepis autorski
Na 3 bagietki:
10 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej + 1 łyżka
150 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej zaczyn, sól, oliwę z oliwek, dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 równe części. Z każdej z nich uformować bagietkę. Przełożyć na oprószona mąką blachę do bagietek. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte bagietki naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 220ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić bagietki, piec 15 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać wodę, cukier, pokruszyć drożdże, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 3. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąka blat, podzielić na 3 równe części. Z każdej z nich uformować bagietkę. Przełożyć na oprószona mąką blachę do bagietek. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętośc. Wyrośnięte bagietki naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 220ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić bagietki, piec 15 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: