#pieczywo, #bagietki, #drożdże, #zakwas, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne bagietki, tym razem na zakwasie i drożdżach.
Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 2 bagietki:
5 g świeżych drożdży
275 g aktywnego zakwasu żytniego
400 g mąki pszennej
185 ml ciepłej wody
6 - 10 g soli
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, dodać do niej ciepłą wodę, pokruszone drożdże, aktywny zakwas i sól, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować bagietkę. Przełożyć na włożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięte bagietki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) przez 25 minut. Drugą blachę piekarnikową włożyć do piekarnika poniżej bagietek, umieścić na niej 10-20 kostek lodu. Po upieczeniu studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać aktywny zakwas, mąkę, ciepłą wodę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować bagietkę. Przełożyć na włożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięte bagietki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) przez 25 minut. Drugą blachę piekarnikową włożyć do piekarnika poniżej bagietek, umieścić na niej 10-20 kostek lodu. Po upieczeniu studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: