rondel

#pieczywo, #bagietki, #drożdże, #zakwas, #Thermomix

01 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bagietki pszenne na zakwasie i drożdżach

Pyszne bagietki, tym razem na zakwasie i drożdżach.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 2 bagietki:

  • 5 g świeżych drożdży

  • 275 g aktywnego zakwasu żytniego

  • 400 g mąki pszennej

  • 185 ml ciepłej wody 

  • 6 - 10 g soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, dodać do niej ciepłą wodę, pokruszone drożdże, aktywny zakwas i sól, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować bagietkę. Przełożyć na włożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięte bagietki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) przez 25 minut. Drugą blachę piekarnikową włożyć do piekarnika poniżej bagietek, umieścić na niej 10-20 kostek lodu. Po upieczeniu studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać aktywny zakwas, mąkę, ciepłą wodę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować bagietkę. Przełożyć na włożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięte bagietki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) przez 25 minut. Drugą blachę piekarnikową włożyć do piekarnika poniżej bagietek, umieścić na niej 10-20 kostek lodu. Po upieczeniu studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: