rondel

#desery, #ciasteczka, #kakao, #cukier puder, #kokos, #rum, #Thermomix

29 grudnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bajaderki III

Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia i mocno czekoladowe kuleczki na raz do buzi ;)

#przepis autorski

Składniki

Na 50 sztuk:

  • 200 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 100 g masła

  • 1000 g suchego ciasta czekoladowego (bez kremów, galaretek)

  • 0,5 szklanki rumu

  • cukier puder / wiórki kokosowe / kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Suche ciasto pokruszyć za pomocą blendera ręcznego typu żyrafa. Dodać miękkie masło wraz z cukrem pudrem i rumem do ciasta. Całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować kulki (trochę większe niż orzech włoski). Każdą z nich obtaczać w cukrze pudrze / wiórkach kokosowych / kakale. Gotowe układać w wyłożonym papierem śniadaniowym pudełku. Przykryć. Przechowywać w lodówce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć połamane na kawałki 500 g ciasta, rozdrobnić 10 sekund/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć połamane na kawałki pozostałą część ciasta, rozdrobnić 10 sekund/obr. 8. Do dużej miski dać całe ciasto, miękkie masło, dodać cukier puder i rum. Całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować kulki (trochę większe niż orzech włoski). Każdą z nich obtaczać Każdą z nich obtaczać w cukrze pudrze / wiórkach kokosowych / kakale. Gotowe układać w wyłożonym papierem śniadaniowym pudełku. Przykryć. Przechowywać w lodówce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: