#bakłażan, #cebula, #papryka, #czosnek, #pomidor, #chili, #pietruszka, #ser żółty, #dania główne, #mięso mielone, #olej, #oliwa z oliwek, #przecier pomidorowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny, soczysty, faszerowany bakłażan z dużą ilością farszu ;)
#przepis autorski
Farsz:
1 cebula
1 mała papryka czerwona
3 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego
2 duże pomidory
0,5 pęczka natki pietruszki
3 łyżki przecieru pomidorowego
Dodatkowo:
2 średnie bakłażany
oliwa z oliwek
200 g sera żółtego
sól
pieprz czarny mielony
szczypta chili
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Wykonanie w Thermomixie:
Bakłażany dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Naciąć prawie do skóry, tworząc kratkę. Obficie polać oliwą z oliwy i posolić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC(termoobieg) około 30 minut. Po upieczeniu za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Paprykę i pomidory umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia włożyć obrane cebulę i czosnek, paprykę oraz pomidory, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (3 łyżki) i mięso mielone, dusić 5 minuty/120ºC/obr. 2. Dodać miąższ z bakłażanów, dusić bez założonej miarki 10 minut/120°C/obr. 1. Nadzienie przełożyć do koszyczka, odsączyć nadmiar płynu. Do naczynia miksującego włożyć odsączone nadzienie odstawioną pietruszkę, przecier pomidorowy, chili, 0,5 - 0,75 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu, wymieszać 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 3. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki bakłażanów. Posypać odstawionym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: