rondel

#bakłażan, #cebula, #papryka, #czosnek, #pomidor, #chili, #pietruszka, #ser żółty, #dania główne, #mięso mielone, #olej, #oliwa z oliwek, #przecier pomidorowy, #Thermomix

07 sierpnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bakłażan faszerowany

Pyszny, soczysty, faszerowany bakłażan z dużą ilością farszu ;)

#przepis autorski

Składniki

​​​​​​Farsz:

  • 1 cebula

  • 1 mała papryka czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • 500 g mięsa mielonego

  • 2 duże pomidory

  • 0,5 pęczka natki pietruszki

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Dodatkowo:

  • 2 średnie bakłażany

  • oliwa z oliwek

  • 200 g sera żółtego 

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • szczypta chili 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Bakłażany dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Naciąć prawie do skóry, tworząc kratkę. Obficie polać oliwą z oliwy i posolić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut. Po upieczeniu za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić. Paprykę i pomidory umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać do niej paprykę, smażyć aż zmięknie. Potem dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory, przecier pomidorowy i miąższ z bakłażanów. Smażyć, aż do odparowania nadmiaru płynu. Na końcu dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki bakłażanów. Posypać odstawionym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut.
 

Wykonanie w Thermomixie:

Bakłażany dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Naciąć prawie do skóry, tworząc kratkę. Obficie polać oliwą z oliwy i posolić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC(termoobieg) około 30 minut. Po upieczeniu za pomocą łyżki wybrać cały miąższ (nie można uszkodzić skóry). Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Paprykę i pomidory umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia włożyć obrane cebulę i czosnek, paprykę oraz pomidory, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (3 łyżki) i mięso mielone, dusić 5 minuty/120ºC/obr. 2. Dodać miąższ z bakłażanów, dusić bez założonej miarki 10 minut/120°C/obr. 1. Nadzienie przełożyć do koszyczka, odsączyć nadmiar płynu. Do naczynia miksującego włożyć odsączone nadzienie odstawioną pietruszkę, przecier pomidorowy, chili, 0,5 - 0,75 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu, wymieszać 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 3. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować połówki bakłażanów. Posypać odstawionym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: