rondel

#zupa, #barszcz, #buraki, #kapusta pekińska, #kapusta włoska, #ogórki kiszone, #fasola, #boczek, #ziemniaki, #seler, #pietruszka, #marchewka, #śmietana 18 %

30 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Barszcz ukraiński

Dziś robiłam barszcz ukraiński najlepszy na świecie z przepisu mojej Babci.

Teściowa zawsze nazywa go barszczem z harapuciem ;)

Składniki

Wywar:

  • 2 skrzydełka

  • ziele angielskie

  • 1 liść laurowy

  • zasuszony liść lubczyku 

  • 2 kawałki suszonego selera

  • 2 kawałki suszonej pietruszki

  • vegeta

 

lub rosół i:

  • kawałek wędzonego boczku

  • 2 marchewki pokrojone w słupki

  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę

 

Dodatkowo:

  • kapusta pekińska / kapusta włoska

  • 5 buraków pokrojonych w słupki

  • garść fasoli

  • 3 ogórki kiszone

  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • śmietana 18% (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki wywaru wrzucić do garnka, dodać boczek wędzony, marchewki i ziemniaki, gotować. Jeśli mamy wcześniej przygotowane buraczki (pokrojone w słupki i podgotowane), fasolę (podgotowaną) i kapustę (porwaną na kawałki, podgotowaną) dać je pod koniec gotowania razem z startymi na tarce na dużych oczkach ogórkami kiszonymi. Jeśli nie buraczki  i fasolę dodać do wywaru na początku, bo się długo gotują. Potem dać kapustę, a pod koniec gotowania ogórki. Doprawić solą, pieprzem i vegetą do smaku. Przed podaniem można zabielić śmietaną 18 %.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: