Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, cukier puder, sól. Zagnieść zaczynając od środka, żeby powstało gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą. Wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować każde jajkiem wymieszanym ze śmietaną, posypać cukierkową posypką. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (termoobieg)około 10-15 minut. Upieczone ciastka studzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 100 g cukru pudru

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Do przystrojenia:

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki śmietany 18%

  • cukierkowa posypka

Składniki

Małe, pyszne, chrupiące i szybko z talerza znikające takie właśnie są barwne kruche ciasteczka.

Przepis znalazłam w książce „Pieczenie jest łatwe” Reader’s Digest.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Barwne kruche ciasteczka

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

12 grudnia 2020

#ciasteczka, #desery, #posypka

rondel