rondel

#ciasteczka, #desery, #cukier puder, #śmietana 18 %, #posypka, #Thermomix

12 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Barwne kruche ciasteczka

Małe, pyszne, chrupiące i szybko z talerza znikające takie właśnie są barwne kruche ciasteczka.

Przepis znalazłam w książce „Pieczenie jest łatwe” Reader’s Digest.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 100 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 jajko

  • szczypta soli

 

Do przystrojenia:

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki śmietany 18%

  • cukierkowa posypka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, cukier puder i sól. Zagnieść zaczynając od środka, żeby powstało gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować każde jajkiem wymieszanym ze śmietaną 18 %, posypać cukierkową posypką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 10-15 minut. Upieczone ciastka studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier puder, mąkę i sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować każde jajkiem wymieszanym ze śmietaną 18 %, posypać cukierkową posypką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 10-15 minut. Upieczone ciastka studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: