#desery, #batony, #kakao, #słonecznik, #miód, #śmietanka 30 %
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszne domowe batony, od których ciężko się oderwać.
Przepis znalazłam na stronie https://zcukrempudrem.blogspot.com/.
Odrobine go przerobiłam ;)
Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
1,5 kopiastej łyżki kakao
Karmel:
60 g masła
80 g miodu
110 g cukru
90 g śmietanki 30 %
Dodatkowo:
270 g łuskanego słonecznika
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać jajko, przesiane kakao i cukier, wyrobić ciasto. Owinąć go folią spożywczą, schować na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 10 minut. W tym czasie w rondelku zagotować masło, miód, cukier i śmietankę 30 %, cały czas mieszając, aż do powstania jednolitej masy. Rondelek ściągnąć z ognia, wyspać do niego słonecznik, dokładnie wymieszać. Gorącą masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) jeszcze około 30 minut. Pokroić ciasto, gdy jest jeszcze gorące.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: