rondel

#desery, #batony, #kakao, #słonecznik, #miód, #śmietanka 30 %

08 listopada 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Batony energetyczne

Przepyszne domowe batony, od których ciężko się oderwać.

Przepis znalazłam na stronie https://zcukrempudrem.blogspot.com/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 50 g cukru

  • 1 jajko

  • 1,5 kopiastej łyżki kakao

Karmel:

  • 60 g masła

  • 80 g miodu

  • 110 g cukru

  • 90 g śmietanki 30 %

Dodatkowo:

  • 270 g łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem. Dodać jajko, przesiane kakao i cukier, wyrobić ciasto. Owinąć go folią spożywczą, schować na 30 minut do lodówki.  Po tym czasie ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 10 minut. W tym czasie w rondelku zagotować masło, miód, cukier i śmietankę 30 %, cały czas mieszając, aż do powstania jednolitej masy. Rondelek ściągnąć z ognia, wyspać do niego słonecznik, dokładnie wymieszać. Gorącą masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) jeszcze około 30 minut. Pokroić ciasto, gdy jest jeszcze gorące.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: