#mięsa, #dania główne, #karczek, #papryka, #olej, #cebula, #maggi
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Inny sposób na przygotowanie karczku na obiad według przepisu mojej Teściowej ;)
kawałek karczku
1 cebula
bulion wołowy / rosół
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 szklanki wody + do podbicia
olej do smażenia
sól
pieprz czarny mielony
maggi
3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie tradycyjne:
Karczek rozbić, pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Wrzucić do bulionu wołowego / rosołu. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie gotowa dodać słodką paprykę, chwilę razem smażyć (niezbyt długo, bo papryka zgorzknieje). Wlać wodę. Całość chwilę pogotować, dodać do reszty składników. Mięso dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie. Pod koniec mąkę dokładnie rozmieszać w zimnej wodzie, wlać do sosu, chwilę razem pogotować. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: