rondel

#mięsa, #dania główne, #karczek, #cytryna, #czosnek, #oliwa z oliwek, #cebula

14 listopada 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bitki Arka

Pyszne bitki według przepisu mojego Męża ;)

Składniki

  • 1 kg karczku

Marynata:

  • sok z połowy cytryny

  • kawałek imbiru

  • przyprawa do wieprzowiny

  • 5-6 ząbków czosnku

  • oliwa z oliwek

Pozostałe:

  • 2 cebule

  • bulion / rosół

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki 

  • 0,5 szklanki wody + do podbicia

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

  • maggi

  • 3 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Karczek umyć, osuszyć, pokroić na 2 cm plastry. Czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir pokroić w drobne słupki. Do miski wrzucić mięso, czosnek i imbir, całość polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, posypać przyprawą do wieprzowiny. Dokładnie wszystko wymieszać. Przykryć, odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie z mięsa ściągnąć imbir i czosnek, rozbić, pokroić na mniejsze kawałki. Każdy z nich posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Wrzucić do bulionu lub rosołu. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie gotowa dodać słodką paprykę, chwilę razem smażyć (niezbyt długo, bo papryka zgorzknieje). Wlać wodę. Całość chwilę pogotować, dodać do bulionu. Mięso dusić, aż będzie miękkie. Pod koniec mąkę dokładnie rozmieszać w zimnej wodzie, wlać do sosu, chwilę razem pogotować. Doprawić solą, pieprzem  i maggi do smaku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: