#mięsa, #dania główne, #karczek, #cytryna, #czosnek, #oliwa z oliwek, #cebula
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne bitki według przepisu mojego Męża ;)
1 kg karczku
Marynata:
sok z połowy cytryny
kawałek imbiru
przyprawa do wieprzowiny
5-6 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
Pozostałe:
2 cebule
bulion / rosół
3 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 szklanki wody + do podbicia
olej do smażenia
sól
pieprz
maggi
3 łyżki mąki pszennej
Wykonanie tradycyjne:
Karczek umyć, osuszyć, pokroić na 2 cm plastry. Czosnek obrać, drobno posiekać. Imbir pokroić w drobne słupki. Do miski wrzucić mięso, czosnek i imbir, całość polać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, posypać przyprawą do wieprzowiny. Dokładnie wszystko wymieszać. Przykryć, odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie z mięsa ściągnąć imbir i czosnek, rozbić, pokroić na mniejsze kawałki. Każdy z nich posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Wrzucić do bulionu lub rosołu. Na tym samym tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie gotowa dodać słodką paprykę, chwilę razem smażyć (niezbyt długo, bo papryka zgorzknieje). Wlać wodę. Całość chwilę pogotować, dodać do bulionu. Mięso dusić, aż będzie miękkie. Pod koniec mąkę dokładnie rozmieszać w zimnej wodzie, wlać do sosu, chwilę razem pogotować. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: