rondel

#desery, #kakao, #mleko w proszku, #herbatniki, #bakalie, #Thermomix

13 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Blok czekoladowy

Przepis dostałam kiedyś od siostry.

Zrobiłam bez dodatków w środku, bo taki lubię najbardziej ;)

Składniki

  • 1 kostka masła 

  • 0,5 szklanki wody

  • 2 szklanki cukru

  • 5-6 łyżek kakao

  • 0,5 kg mleka w proszku

  • herbatniki i/lub bakalie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wodę z cukrem i tłuszczem zagotować. Kakao z mlekiem w proszku dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając dolewać zagotowane składniki. Na końcu dodać herbatniki i/lub bakalie (opcjonalnie). Przełożyć do formy na czekoladki lub blachy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Kakao z mlekiem w proszku dokładnie wymieszać, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i masło pokrojone na kawałki, podgrzewać 4 minuty/50°C/obr. 2, następnie wymieszać 2 minuty/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać odstawione wcześniej składniki oraz pokruszone herbatniki i/lub bakalie (opcjonalnie). Przełożyć do formy na czekoladki lub blachy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: