#boczek, #mięsa, #inne, #cebula, #smalec
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepis dostałam od Teściowej i często do niego wracam ;)
1,5 kg boczku surowego
0,5 kostki smalcu
2 szklanki wody
sól
pieprz czarny mielony
1 średnia cebula
Wykonanie tradycyjne:
Boczek umyć, dokładnie wysuszyć. Natrzeć solą. W brytfance rozpuścić smalec. Jak tłuszcz będzie gorący dać boczek. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Wlać wodę, przykryć. Dusić pod przykryciem co jakiś czas odwracając, aż boczek będzie miękki. Po koniec odkryć, aby nadmiar wody odparował. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dorzucić do brytfanki. Chwilę razem przesmażyć. Smalec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: