rondel

#ciasto, #desery, #kuchnia brazylijska, #olej, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #marchewka, #Thermomix

04 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Brazylijskie ciasto marchewkowe

Długo próbowałam zrobić pyszne ciasto marchewkowe, które po upieczeniu nie okaże się zakalcem. 

W końcu się udało ;)

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.

Składniki

  • 250 ml oleju 

  • 220 g  cukru 

  • 4 jajka

  • 350 g marchewki

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

!Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Do miski wlać olej, dodać cukier, jajka oraz obrane i pokrojone na pół plasterki marchewki. Zmiksować blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej masy. Przesiać do masy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół), przez 50-55 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

!Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 20 sekund/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć obrana i pokrojoną na kawał ki marchewkę, rozdrobnić 8 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać olej i  cukier puder, wymieszać 30 sekund/obr. 5. Dodać rozdrobnioną marchewkę, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 15 sekund/obr. 4. Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół), przez 50-55 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: