rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #cukier puder, #Thermomix

12 maja 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Buchty z marmoladą

Pyszne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością marmolady ;)

Składniki

  • 500 g mąki + 2 łyżki 

  • 20 g świeżych drożdży

  • 250 ml mleka + 50 ml 

  • 60 g masła + 20 g do posmarowania

  • 1 jajko

  • 2,5 łyżki cukru + 2 łyżeczki 

  • 0,25 łyżeczki soli

  • marmolada

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, odstawić. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki, 50 ml letniego mleka i 2 łyżeczkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko połączyć razem z resztą letniego mleka i cukru. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać zaczyn, wlać masę mleczną, roztopione masło i sól. Dokładnie wyrobić. (Ja odrobinę podsypuje mąką podczas wyrabiania, bo ciasto się bardzo klei). Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środek nakładać łyżeczkę marmoladę, skleić. Układać w posmarowanej i wysypanej bułką tartą formie, przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić jeszcze do podrośnięcia na pół godziny. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować buchty roztopionym masłem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do  180°C (góra-dół). Przed podaniem na stół oprószyć cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 50 ml letniego mleka, pokruszyć drożdże, dać 2 łyżeczki cukru, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Jajko połączyć razem z resztą letniego mleka i cukru. Dodać mąkę, wlać masę mleczną, miękkie masło i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na równe części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środek nakładać łyżeczkę marmoladę, skleić. Układać w posmarowanej i wysypanej bułką tartą formie, przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić jeszcze do podrośnięcia na pół godziny. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować buchty roztopionym masłem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do  180°C (góra-dół). Przed podaniem na stół oprószyć cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: