#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #cukier puder
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością marmolady ;)
500 g mąki + 2 łyżki
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka + 50 ml
60 g masła + 20 g do posmarowania
1 jajko
2,5 łyżki cukru + 2 łyżeczki
0,25 łyżeczki soli
marmolada
cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, odstawić. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki, 50 ml letniego mleka i 2 łyżeczkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko połączyć razem z resztą letniego mleka i cukru. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać zaczyn, wlać masę mleczną, roztopione masło i sól. Dokładnie wyrobić. (Ja odrobinę podsypuje mąką podczas wyrabiania, bo ciasto się bardzo klei). Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środek nakładać łyżeczkę marmoladę, skleić. Układać w posmarowanej i wysypanej bułką tartą formie, przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić jeszcze do podrośnięcia na pół godziny. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować buchty roztopionym masłem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół). Przed podaniem na stół oprószyć cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: