#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością marmolady.
Przepis ze strony http://zpierwszegotloczenia.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
500 g mąki + 2 łyżki
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka + 50 ml
60 g masła + 10 g do posmarowania
1 jajko
2,5 łyżki cukru + 2 łyżeczki
0,25 łyżeczki soli
marmolada
cukier puder do oprószenia
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, odstawić. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki, 50 ml letniego mleka i 2 łyżeczkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko połączyć razem z resztą letniego mleka i cukru. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać zaczyn, wlać masę mleczną, roztopione masło i sól. Dokładnie wyrobić. (Ja odrobinę podsypuje mąką podczas wyrabiania, bo ciasto się bardzo klei). Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środek nakładać łyżeczkę marmoladę, skleić. Układać blisko siebie w posmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy (powinny się stykać). Po zapełnieniu się tortownicy przykryć ją bawełnianą ściereczką, zostawić jeszcze do podrośnięcia na pół godziny. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować buchty roztopionym masłem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół). Przed podaniem na stół oprószyć cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: