rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada

12 maja 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Buchty z marmoladą

Pyszne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością marmolady.

Przepis ze strony http://zpierwszegotloczenia.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 500 g mąki + 2 łyżki 

  • 20 g świeżych drożdży

  • 250 ml mleka + 50 ml 

  • 60 g masła + 10 g do posmarowania

  • 1 jajko

  • 2,5 łyżki cukru + 2 łyżeczki 

  • 0,25 łyżeczki soli

  • marmolada

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, odstawić. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki, 50 ml letniego mleka i 2 łyżeczkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko połączyć razem z resztą letniego mleka i cukru. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać zaczyn, wlać masę mleczną, roztopione masło i sól. Dokładnie wyrobić. (Ja odrobinę podsypuje mąką podczas wyrabiania, bo ciasto się bardzo klei). Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na równe części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środek nakładać łyżeczkę marmoladę, skleić. Układać blisko siebie w posmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy (powinny się stykać). Po zapełnieniu się tortownicy przykryć ją bawełnianą ściereczką, zostawić jeszcze do podrośnięcia na pół godziny. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować buchty roztopionym masłem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do  180°C (góra-dół). Przed podaniem na stół oprószyć cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: