#ciasteczka, #desery, #budyń, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne ciasteczka, mocno pachnące budyniem.
przepis od Pani Izy D.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 54 ciasteczka:
szklanka mąki pszennej
40 g budyniu waniliowego bez cukru
3 czubate łyżki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj) + do oprószenia
100 g masła
1 jajko
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę wraz z proszkiem budyniowym oraz cukrem pudrem. Dodać zimne masło. Posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, zagnieść porządnie, żeby powstało gładkie ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać kieliszkiem ciasteczka. Wzór zrobić tłuczkiem do mięsa. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (góra-dół) około 15 minut. Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć schłodzone i pokrojone na kawałki masło, dodać mąkę, proszek budyniowy, cukier puder i jajko, wymieszać 20 sekund/obr. 4. Wymieszać kolejne 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać kieliszkiem ciasteczka. Wzór zrobić tłuczkiem do mięsa. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (góra-dół) około 15 minut. Gorące oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: