#bułeczki, #desery, #drożdże, #posypka, #cynamon
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam ochotę na coś mocno cynamonowego.
Przepis znalazłam na stronie https://justynadragan.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto (na 9 bułeczek):
35 g drożdży świeżych
150 ml ciepłego mleka
80 g cukru
460 g mąki pszennej + 1 łyżka
0,5 łyżeczki soli
150 g masła
2 jajka
3 łyżeczki cynamonu
Posypka:
100 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i dodać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, jajka, cynamon, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. (Podczas wyrabiania podsypać ciasto mąką, bardzo się klei) Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić ciasto na równe części. Formować bułeczki. Wszystkie składniki na posypkę dokładnie wymieszać. Każdą bułeczkę dokładnie obtaczać w posypce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztą posypki posypać bułeczki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 20-25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: