Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i dodać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, jajka, cynamon, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. (Podczas wyrabiania podsypać ciasto mąką, bardzo się klei) Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić ciasto na równe części. Formować bułeczki. Wszystkie składniki na posypkę dokładnie wymieszać. Każdą bułeczkę dokładnie obtaczać w posypce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztą posypki posypać bułeczki. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 20-25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Sposób przygotowania

Ciasto (na 9 bułeczek):

  • 35 g drożdży świeżych

  • 150 ml ciepłego mleka

  • 80 g cukru

  • 460 g mąki pszennej + 1 łyżka 

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 150 g masła

  • 2 jajka

  • 3 łyżeczki cynamonu

Posypka:

  • 100 g cukru

  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki

Miałam ochotę na coś mocno cynamonowego.

Przepis znalazłam na stronie https://justynadragan.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Bułeczki cynamonowe

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

04 sierpnia 2021

#bułeczki, #desery, #drożdże, #posypka, #cynamon

rondel