rondel

#bułeczki, #desery, #dżem, #drożdże, #margaryna, #Thermomix

14 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułeczki drożdżowe z dżemem (krojone)

Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/.

Postanowiłam go wypróbować.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 520 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka + 1 łyżka 

  • 80 g margaryny / masła

  • 25 g świeżych drożdży

  • szczypta soli

  • 80 g cukru + 2 łyżeczki 

  • dżem brzoskwiniowy

  • 1 jajko 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej roztarte z dwoma łyżeczkami cukru drożdże, roztopiony tłuszcz, ciepłe mleko, cukier i sól. Dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Rozwałkować, posmarować dżemem, zwinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na kawałki o szerokości około 3 cm. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odstępach, trzonkiem noża na środku każdego kawałka zrobić wgłębienie. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku  nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 20-30 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier i mleko, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.1. Dodać mąkę, miękki tłuszcz, sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Po tym czasie przełożyć je na oprószony mąką blat, rozwałkować, posmarować dżemem, zwinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na kawałki o szerokości około 3 cm. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w sporych odstępach, trzonkiem noża na środku każdego kawałka zrobić wgłębienie. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku  nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 20-30 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: