Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać do nich ciepłą wodę i wsypać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zaczyn, jajko, ciepłe mleko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować  roztrzepanym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 360 g mąki pszennej + 1 łyżka 

  • 50 ml ciepłej wody

  • 100 ml ciepłego mleka

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 80 g masła

  • 1 jajko + 1 do posmarowania

  • marmolada

  • cukier puder do oprószenia

Składniki

Miały być bułeczki-grzebyczki, ale dzieci prosiły o okrągłe bułeczki, więc takie zrobiłam.

Przepis znalazłam na stronie https://poprostupycha.com.pl/.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

03 listopada 2020

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada

rondel