rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #cukier puder, #Thermomix

03 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Miały być bułeczki-grzebyczki, ale dzieci prosiły o okrągłe bułeczki, więc takie zrobiłam.

Przepis znalazłam na stronie https://poprostupycha.com.pl/.

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 360 g mąki pszennej + 1 łyżka 

  • 50 ml ciepłej wody

  • 100 ml ciepłego mleka

  • 3 łyżki cukru pudru (sposób wykonania tutaj) + do oprószenia 

  • 80 g masła

  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania

  • marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać do nich ciepłą wodę i wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zaczyn, jajko, ciepłe mleko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić. Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę i mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier puder, mąkę, jajko i miękkie masło, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut, po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić 30 sekund/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować  roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: