#bułeczki, #desery, #drożdże, #cukier puder, #marmolada, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Od jakiegoś czasu chodziły za mną bułeczki z nadzieniem.
Słodką bułeczkę każdy chętnie przegryzie na deser czy też do kawy w pracy.
Przepis znalazłam na stronie http://www.jakpomasle.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
600 g mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 niecała szklanka mleka
50 g świeżych drożdży
100 g masła lub margaryny + 3 łyżki
2 jajka
szczypta soli
cukier puder do posypania (sposób przygotowania tutaj)
masło do posmarowania bułeczek
marmolada
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić. Dodać do niego mleko i lekko podgrzać. Pozostałe składniki: przesianą mąkę, cukier, pokruszone drożdże, sól wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać masło z mlekiem, dodać jajka, wyrobić. Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto. Uformować z niego gruby wałek i podzielić na 15 części. Na każdą cześć ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady, skleić. Każdą bułeczkę układać łączeniem w dół na posmarowanej tłuszczem blasze. Po zapełnieniu się blaszki przykryć ją bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować bułeczki roztopionym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) około 20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko i masło, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, mąkę i jajka, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto. Uformować z niego gruby wałek i podzielić na 15 części. Na każdą cześć ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady, skleić. Każdą bułeczkę układać łączeniem w dół na posmarowanej tłuszczem blasze. Po zapełnieniu się blaszki przykryć ją bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować bułeczki roztopionym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) około 20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: