Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Dodać do niego mleko i lekko podgrzać. Pozostałe składniki: przesianą mąkę, cukier, pokruszone drożdże, sól wsypać do miski, dokładnie wymieszać. Wlać masło z mlekiem, dodać jajka, wyrobić. Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto. Uformować z niego gruby wałek i podzielić na 15 części. Na każdą cześć ciasta nałożyć łyżeczkę powideł / marmolady, skleić. Każdą bułeczkę układać łączeniem w dół na posmarowanej tłuszczem blasze. Po zapełnieniu się blaszki przykryć ją bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować bułeczki roztopionym masłem. Piec około 20 min (góra-dół) w 200°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

  • 600 g mąki pszennej

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1 niecała szklanka mleka

  • 50 g drożdży

  • 100 g masła lub margaryny

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania

  • masło do posmarowania bułeczek

  • marmolada

Składniki

Od jakiegoś czasu chodziły za mną bułeczki z nadzieniem.

Słodką bułeczkę każdy chętnie przegryzie na deser czy też do kawy w pracy.

Przepis znalazłam na stronie http://www.jakpomasle.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Bułeczki drożdżowe z marmoladą III

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

29 stycznia 2021

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada

rondel