rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #kruszonka

23 lipca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułeczki drożdżowe z marmoladą IV

Zachciało mi się do kawy czegoś słodkiego.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 15 bułeczek:

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży

  • 250 ml letniego mleka

  • 3 łyżki cukru

  • 550 g mąki pszennej + 1 łyżka 

  • 40 g roztopionego masła

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 jajko + 2 żółtka

Kruszonka:

  • 30 g masła

  • 2 czubate łyżki cukru

  • 60 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

  • marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać do nich letnie mleko i łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, jajko, żółtka, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko przerobić. Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku (termoobieg) około 30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: