rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #olej, #cukier puder, #Thermomix

31 stycznia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułeczki drożdżowe z marmoladą Mamy

Pyszne bułeczki z marmoladą z przepisu mojej Teściowej ;)

Składniki

Na 13 sztuk:

  • 10 g świeżych drożdży

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka 

  • 1 szklanka mleka

  • 4 łyżki cukru 

  • 60 g masła

  • 1 jajko + 1 do posmarowania

  • szczypta soli

  • olej do moczenia

  • marmolada

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić z 3 łyżkami cukru w ciepłym mleku. Drożdże rozetrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę przesiać do miski. Dodać do  niej wcześniej przygotowane składniki oraz jajko i sól. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko wyrobić. Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Brzegi zmoczyć w oleju, kłaść na blachę. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło i 3 łyżki cukru, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, resztę cukru, mąkę, jajko i sól, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto zostawić w naczyniu miksującym na 40-60 minut, po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić 30 sekund/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Brzegi zmoczyć w oleju, kłaść na blachę. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: