Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mleko i masło rozpuścić z cukrem cały czas podgrzewając. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Mąkę przesiać wraz z solą. Wlać do niej rozpuszczone drożdże i podgrzane składniki. Wyrobić dokładnie ciasto. (Podczas wyrabiania podsypać mąką, ciasto się bardzo klei). Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze raz dokładnie wyrobić. Podzielić na 12 równych części (po 75 g każda). Na każdą część ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady, skleić. Bułeczki układać łączeniem w dół na wyłożonej papierem blasze. Po zapełnieniu się blaszki przykryć ją bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 25-30 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

Na 12 sztuk:

  • 75 g masła

  • 250 ml mleka

  • 25 g świeżych drożdży

  • szczypta soli

  • 70 g cukru + 2 łyżeczki

  • 500 g mąki pszennej

  • marmolada

  • jajko do posmarowania

  • cukier puder do oprószenia

Składniki

Miałam ochotę na coś drożdżowego z marmoladą w sam raz do kawy.

I tak powstał ten przepis ;)

Bułeczki drożdżowe z marmoladą V

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

27 listopada 2021

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada

rondel