#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam ochotę na coś drożdżowego z marmoladą w sam raz do kawy.
I tak powstał ten przepis ;)
Na 12 sztuk:
75 g masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
70 g cukru + 2 łyżeczki
500 g mąki pszennej
marmolada
jajko do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Wykonanie tradycyjne:
Mleko i masło rozpuścić z cukrem cały czas podgrzewając. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Mąkę przesiać wraz z solą. Wlać do niej rozpuszczone drożdże i podgrzane składniki. Wyrobić dokładnie ciasto. (Podczas wyrabiania podsypać mąką, ciasto się bardzo klei). Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu jeszcze raz dokładnie wyrobić. Podzielić na 12 równych części (po 75 g każda). Na każdą część ciasta nałożyć łyżeczkę marmolady, skleić. Bułeczki układać łączeniem w dół na wyłożonej papierem blasze. Po zapełnieniu się blaszki przykryć ją bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 25-30 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: