rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #cukier puder, #Thermomix

15 stycznia 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułeczki drożdżowe z marmoladą VI

Bardzo puchate bułeczki drożdżowe z ulubionym nadzieniem dzieci.

Przepis znalazłam na stronie https://poprostupycha.com.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 12 sztuk:

  • 25 - 30 g świeżych drożdży

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka 

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki cukru 

  • 65 cukru pudru  (sposób przygotowania tutaj) + do oprószenia

  • 85 g masła

  • 1 jajko + 1 do posmarowania

  • marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć ze zwykłym cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zaczyn i jajko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. (Podczas wyrabiania podsypać mąką, ciasto się bardzo klei). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier puder, mąkę (można dać 20 g mąki więcej), jajko i miękkie masło, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto zostawić w naczyniu miksującym na 40-60 minut, po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić 30 sekund/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na równe części. Formować bułeczki (spłaszczać, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: