#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne bułeczki w sam raz na deser.
Przepis znalazłam na stronie http://www.mirabelkowy.pl/.
Odrobinę go przerobiła ;)
Na 13 sztuk:
25 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
1 szklanka mleka
70 g cukru
75 g masła
szczypta soli
1 jajko do posmarowania
marmolada
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać zaczyn i sól, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować, pokroić na 13 najlepiej równych prostokątów. Na każdy z nich nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać jak naleśnika, docisnąć delikatnie widelcem brzegi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 2000°C (termoobieg) około 15 -20 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, sól i miękkie masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować, pokroić na 13 najlepiej równych prostokątów. Na każdy z nich nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać jak naleśnika, docisnąć delikatnie widelcem brzegi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 2000°C (termoobieg) około 15 -20 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: