rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #Thermomix

03 września 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułeczki drożdżowe z marmoladą VII 

Pyszne bułeczki w sam raz na deser.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mirabelkowy.pl/.

Odrobinę go przerobiła ;)

Składniki

Na 13 sztuk:

  • 25 g świeżych drożdży

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka 

  • 1 szklanka mleka

  • 70 g cukru 

  • 75 g masła

  • szczypta soli

  • 1 jajko do posmarowania

  • marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać zaczyn i sól, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować, pokroić na 13 najlepiej równych prostokątów. Na każdy z nich nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać jak naleśnika, docisnąć delikatnie widelcem brzegi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 2000°C (termoobieg) około 15 -20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, sól i miękkie masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować, pokroić na 13 najlepiej równych prostokątów. Na każdy z nich nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać jak naleśnika, docisnąć delikatnie widelcem brzegi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 2000°C (termoobieg) około 15 -20 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: