rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #mak, #olej, #Thermomix

07 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułeczki pszenne z makiem

Na śniadanie najlepsze świeże, domowe pieczywo.

Przepis znalazłam na stronie http://czekoladowaksiazka.blogspot.com/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • 0,75 szklanki mleka

  • 4 łyżki oleju

  • 25 g drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1,5 łyżeczki soli

  • mak do posypania

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozrobić w miseczce z łyżką mąki, cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać  rozczyn, jajko, żółtko, olej i sól, zagnieść ciasto.(Ciasto się bardzo klei do rąk, więc trzeba odrobinę podsypać mąką). Przykryć bawełniana ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować wodą i posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) na złoty kolor (około 20-25 minut).

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, olej, jajko, żółtko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować wodą i posypać makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) na złoty kolor (około 20-25 minut).

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: