Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozrobić w miseczce z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać  rozczyn z drożdży, zagnieść ciasto.(Ciasto się bardzo klei do rąk, więc trzeba odrobinę podsypać mąką).  Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować 8-9 bułeczek, ułożyć je w dość dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut. Każdą bułeczkę posmarować delikatnie mlekiem lub wodą i posypać makiem. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół, około 20-25 minut).

Sposób przygotowania

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • 0,75 szklanki mleka

  • 4 łyżki oleju

  • 25 g drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1,5 łyżeczki soli

  • mak do posypania

Składniki

Na śniadanie najlepsze świeże, domowe pieczywo.

Przepis pochodzi ze strony http://czekoladowaksiazka.blogspot.com/ .

Bułeczki pszenne z makiem

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

07 listopada 2020

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #mak

rondel