#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna, domowa bułka paryska.
Przepis ze strony https://posmakuj-to.blogspot.com/.
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
600 g mąki pszennej + 1 łyżka
1 łyżeczka soli
30 g oleju
Wykonanie tradycyjne:
Do 100 ml ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, dodać do niej zaczyn, sól, olej i pozostałą ciepłą wody, dokładnie wyrobić. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować podłużną bułkę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia mąką blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem naciąć bułki w 3 miejscach i posmarować je wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać wodę, cukier, pokruszyć drożdże, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 3. Dodać mąkę, sól i olej, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto zostawić w naczyniu miksującym do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć go na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować podłużną bułkę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia mąką blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem naciąć bułki w 3 miejscach i posmarować je wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: