rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

08 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułka paryska

Pyszna, domowa bułka paryska.

Przepis ze strony https://posmakuj-to.blogspot.com/.

Składniki

  • 15 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 300 ml ciepłej wody

  • 600 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 łyżeczka soli

  • 30 g oleju 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do 100 ml ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać, dodać do niej zaczyn, sól, olej i pozostałą ciepłą wody, dokładnie wyrobić. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować podłużną bułkę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia mąką blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem naciąć bułki w 3 miejscach i posmarować je wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać wodę, cukier, pokruszyć drożdże, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 3. Dodać mąkę, sól i olej, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto zostawić w naczyniu miksującym do podwojenia objętości. Po tym czasie przełożyć go na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej z nich uformować podłużną bułkę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia mąką blachę piekarnikową. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem naciąć bułki w 3 miejscach i posmarować je wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (góra-dół) przez 30 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: