rondel

#bułki, #pieczywo, #starter, #drożdże, #mąka orkiszowa, #olej, #Thermomix

20 lutego 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułka polska orkiszowa

Ciekawe bułeczki z mąki orkiszowej. 

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojemaleczarowanie.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 6 sztuk:

Starter:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej

  • 250 g ciepłej wody 

  • 5 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:

  • 15 g masła

  • 15 g cukru

  • 7 g soli

  • 1 g oleju

  • 80 g ciepłej wody 

  • 225 g mąki orkiszowej jasnej + 1 łyżka

  • cały starter

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od starteru. Wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i mąką. Odstawić na 3 godziny. 

Do ciepłej wody dodać cukier, miękkie masło, cały starter, mąkę, olej i sól, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 h). Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół) około 20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od starteru. Wodę wymieszać z pokruszonymi drożdżami i mąką. Odstawić na 3 godziny. 

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, miękkie masło, cały starter, mąkę, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 h). Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół) około 20 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: