rondel

#bułki, #pieczywo, #mleko w proszku, #drożdże, #sezam, #Thermomix

15 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki do hamburgerów

Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/.

Postanowiłam go wypróbować ;)

Składniki

  • 0,75 szklanki ciepłej wody

  • 1/3 szklanki mleka w proszku

  • 2 łyżki masła

  • 1,5 łyżki cukru

  • 0,75 łyżeczki soli

  • 8 g świeżych drożdży

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka mleka 

  • sezam do posypania 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wodę, roztopione masło i cukier umieścić w misce, wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże, zamieszać. Zostawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, mleko w proszku, przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Jeszcze raz wyrobić. Podzielić na 4-8 kawałków. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić ponownie na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół) przez 15-25 minut. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, mleko w proszku, masło, jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Jeszcze raz krótko wyrobić 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Podzielić na 4-8 kawałków. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić ponownie na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół) przez 15-25 minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: