#bułki, #pieczywo, #mleko w proszku, #drożdże, #sezam, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/.
Postanowiłam go wypróbować ;)
0,75 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki masła
1,5 łyżki cukru
0,75 łyżeczki soli
8 g świeżych drożdży
1 jajko + 1 żółtko
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mleka
sezam do posypania
Wykonanie tradycyjne:
Wodę, roztopione masło i cukier umieścić w misce, wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże, zamieszać. Zostawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, mleko w proszku, przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Jeszcze raz wyrobić. Podzielić na 4-8 kawałków. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić ponownie na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół) przez 15-25 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, mleko w proszku, masło, jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Jeszcze raz krótko wyrobić 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Podzielić na 4-8 kawałków. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić ponownie na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (góra-dół) przez 15-25 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: