#bułki, #pieczywo, #drożdże, #sezam, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna odsłona bułek do hamburgerów.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
120 ml mleka
płaska łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
40 g masła
320 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 jajka
sezam do posypania
Wykonanie tradycyjne:
Ciepłe mleko, roztopione masło i cukier umieścić w misce, wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże, zamieszać. Zostawić na 10 minut. Dodać jedno jajko, sól, przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić na 4-8 kawałków. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25 minut. Po upieczeniu na 5 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem bułeczek.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jedno jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić na 4-8 kawałków. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25 minut. Po upieczeniu na 5 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem bułeczek.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: