rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #sezam, #Thermomix

29 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki do hamburgerów II

Kolejna odsłona bułek do hamburgerów.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 120 ml mleka

  • płaska łyżeczka cukru

  • 15 g świeżych drożdży

  • 40 g masła

  • 320 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 2 jajka

  • sezam do posypania 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ciepłe mleko, roztopione masło i cukier umieścić w misce, wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże, zamieszać. Zostawić na 10 minut. Dodać jedno jajko, sól, przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić na 4-8 kawałków. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25 minut. Po upieczeniu na 5 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem bułeczek.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jedno jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić na 4-8 kawałków. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 25 minut. Po upieczeniu na 5 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem bułeczek.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: