rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #sezam, #Thermomix

22 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki do hamburgerów III

Przepis na domowe bułki do hamburgerów znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Postanowiłam go wypróbować. 

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 4 sztuki:

  • 40 g mleka

  • 75 g wody

  • 10 g cukru

  • 15 g świeżych drożdży

  • 40 g masła

  • 300 g mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania

  • sezam do posypania 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ciepłe mleko, ciepłą wodę, roztopione masło i cukier umieścić w misce, wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże, zamieszać. Zostawić na 10 minut. Dodać jedno jajko, sól, przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 4 kawałki. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Po upieczeniu na 5 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem bułeczek.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jedno jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 4 kawałki. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Po upieczeniu na 5 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem bułeczek.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: