rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #sezam, #Thermomix

22 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki do hamburgerów III

Przepis na domowe bułki do hamburgerów znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Postanowiłam go wypróbować. 

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 4 sztuki:

  • 40 g mleka

  • 75 g wody

  • 10 g cukru

  • 15 g świeżych drożdży

  • 40 g masła

  • 300 g mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania

  • sezam do posypania 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ciepłe mleko, ciepłą wodę, roztopione masło i cukier umieścić w misce, wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże, zamieszać. Zostawić na 10 minut. Dodać jedno jajko, sól, przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 4 kawałki. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Po upieczeniu na 5 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem bułeczek.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jedno jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 4 kawałki. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Po upieczeniu na 5 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem bułeczek.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: