#bułki, #pieczywo, #drożdże, #sezam, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepis na domowe bułki do hamburgerów znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Postanowiłam go wypróbować.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 4 sztuki:
40 g mleka
75 g wody
10 g cukru
15 g świeżych drożdży
40 g masła
300 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
1 jajko + 1 jajko do posmarowania
sezam do posypania
Wykonanie tradycyjne:
Ciepłe mleko, ciepłą wodę, roztopione masło i cukier umieścić w misce, wymieszać. Dodać rozkruszone drożdże, zamieszać. Zostawić na 10 minut. Dodać jedno jajko, sól, przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 4 kawałki. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Po upieczeniu na 5 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem bułeczek.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jedno jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 4 kawałki. Uformować bułeczki, mocno spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Po upieczeniu na 5 minut uchylić piekarnik przed wyciągnięciem bułeczek.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: