#bułki, #pieczywo, #drożdże, #sezam, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne, mięciutkie bułki w sam raz do hamburgerów.
Przepis znalazłam na stronie https://domowe-wypieki.pl/.
Odrobinę go przerobiłam :)
Na 6 sztuk:
250 ml mleka
20 g cukru
15 g świeżych drożdży
30 ml oleju
375 g mąki pszennej + 1 łyżka
5 g soli
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam do posypania
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat. Podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół) przez 15 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat. Podzielić na 6równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół) przez 15 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: