rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #sezam, #olej, #Thermomix

05 lutego 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki do hamburgerów IV

Pyszne, mięciutkie bułki w sam raz do hamburgerów.

Przepis znalazłam na stronie https://domowe-wypieki.pl/.

Odrobinę go przerobiłam :)

Składniki

Na 6 sztuk:

  • 250 ml mleka

  • 20 g cukru

  • 15 g świeżych drożdży

  • 30 ml oleju

  • 375 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 5 g soli

 

Dodatkowo:

  • 1 żółtko 

  • 1 łyżka mleka

  • sezam do posypania 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat. Podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół) przez 15 minut. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat. Podzielić na 6równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół) przez 15 minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: