rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

02 maja 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki do hot-dogów

Przepis na domowe bułki do hot-dogów znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Postanowiłam go wypróbować. 

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 6 sztuk:

  • 250 ml mleka + 1 łyżka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 50 g miękkiego masła

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko i masło, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 6 kawałków. Uformować podłużne bułeczki, spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 20-25 minut. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 6 kawałków. Uformować podłużne bułeczki, spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 20-25 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: