#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepis na domowe bułki do hot-dogów znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Postanowiłam go wypróbować.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 6 sztuk:
250 ml mleka + 1 łyżka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
50 g miękkiego masła
1 jajko + 1 żółtko
1,5 łyżeczki soli
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko i masło, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 6 kawałków. Uformować podłużne bułeczki, spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 20-25 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 6 kawałków. Uformować podłużne bułeczki, spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 20-25 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: