rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #mleko w proszku, #Thermomix

02 października 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki do hot dogów II

Pyszne bułki do hot - dogów z dodatkiem mleka w proszku.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Postanowiłam go wypróbować. 

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 10 sztuk:

  • 150 g mleka

  • 150 g wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 550 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 50 g miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 5 płaskich łyżek mleka w proszku

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem wymieszanym z ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko, mleko w proszku i masło, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 10 kawałków. Uformować podłużne bułeczki, spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 20minut. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać resztę mąki, masło, jajko, mleko w proszku i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 10 kawałków. Uformować podłużne bułeczki, spłaszczyć dłonią. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 20minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: