rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #masło, #puree, #Thermomix

15 lutego 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki dyniowe 

Pyszne bułeczki z dodatkiem puree z dyni.

Przepis znalazłam na stronie https://kuchnialidla.pl/.

Odrobine go przerobiłam.

Składniki

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 30 g świeżych drożdży

  • 100 ml mleka

  • 50 g miękkiego masła

  • 2 jajka

  • 750 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 400 g puree z dyni

  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszyć drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, Ostawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, jajka, miękkie masło i puree z dyni, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, miękkie masło, jajka, puree
z dyni i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: