rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

27 marca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki mleczne

Pyszne i łatwe w wykonaniu bułki na co dzień.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojemaleczarowanie.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk:

  • 250 g ciepłego mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) około 25 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) około 25 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: