#bułki, #pieczywo, #bibosz, #mąka żytnia, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #mąka orkiszowa, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawe bułeczki z biboszem.
W terminologii piekarskiej bibosz to zaparka z gorącej wody i czerstwego chleba.
Przepis mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbować.
Przepis znalazłam na stronie https://www.mojemaleczarowanie.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk małych lub 4 sztuki duże:
Bibosz:
12 g mąki żytniej pełnoziarnistej
12 g startego chleba
0,5 łyżeczki soli
80 g wrzącej wody
Ciasto właściwe:
5 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
140 ml cieplej wody
370 g mąki orkiszowej jasnej + 1 łyżka
cały bibosz
Wykonanie tradycyjne:
Zacząć od biboszu. Chleb zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zalać go wrzącą wodą. Dodać sól i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut, aby bibosz napęczniał.
Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki i cały bibosz, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 h). Co 30 min ciasto należy składać: chwycić ¼ ciasta ręką, rozciągnąć, złożyć tak, by jeden z brzegów złączył się z brzegiem ciasta po przeciwnej stronie. Przekręcić miskę o 90º, powtórzyć cały proces, aż do uzyskania pełnego koła. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 - 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Zacząć od biboszu. Chleb zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zalać go wrzącą wodą. Dodać sól i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut, aby bibosz napęczniał.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę i cały bibosz, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 h). Co 30 min ciasto należy składać: chwycić ¼ ciasta ręką, rozciągnąć, złożyć tak, by jeden z brzegów złączył się z brzegiem ciasta po przeciwnej stronie. Przekręcić miskę o 90º, powtórzyć cały proces, aż do uzyskania pełnego koła. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 - 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: