rondel

#bułki, #pieczywo, #bibosz, #mąka żytnia, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #mąka orkiszowa, #Thermomix

19 lutego 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Bułki orkiszowe z biboszem

Ciekawe bułeczki z biboszem. 

W terminologii piekarskiej bibosz to zaparka z gorącej wody i czerstwego chleba.

Przepis mnie zaintrygował i postanowiłam go wypróbować.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojemaleczarowanie.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk małych lub 4 sztuki duże:

Bibosz:

  • 12 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 12 g startego chleba

  • 0,5 łyżeczki soli 

  • 80 g wrzącej wody

Ciasto właściwe:

  • 5 g świeżych drożdży

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 140 ml cieplej wody 

  • 370 g mąki orkiszowej jasnej + 1 łyżka

  • cały bibosz

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od biboszu. Chleb zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zalać go wrzącą wodą. Dodać sól i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut, aby bibosz napęczniał. 

Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki i cały bibosz, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 h). Co 30 min ciasto należy składać: chwycić ¼ ciasta ręką, rozciągnąć, złożyć tak, by jeden z brzegów złączył się z brzegiem ciasta po przeciwnej stronie. Przekręcić miskę o 90º, powtórzyć cały proces, aż do uzyskania pełnego koła. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 - 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od biboszu. Chleb zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zalać go wrzącą wodą. Dodać sól i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut, aby bibosz napęczniał. 

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę i cały bibosz, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 2 h). Co 30 min ciasto należy składać: chwycić ¼ ciasta ręką, rozciągnąć, złożyć tak, by jeden z brzegów złączył się z brzegiem ciasta po przeciwnej stronie. Przekręcić miskę o 90º, powtórzyć cały proces, aż do uzyskania pełnego koła. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 4 - 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 20 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: