#bułki, #pieczywo, #drożdże, #mąka orkiszowa, #mąka pełnoziarnista, #majonez, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne bułeczki owsiane z dodatkiem majonezu w cieście.
Przepis znalazłam na stronie https://smacznapyza.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk:
250 g wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 g mąki pszennej + 1 łyżka
265 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
3 czubate łyżki majonezu
1 jajko
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki oraz cukier, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Mąki wymieszać z solą. Dodać zaczyn i majonez, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułki. Gotowe bułki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem naciąć ostrym nożykiem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra- dół) około 25 - 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąki, sól i majonez, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułki. Gotowe bułki układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Przed pieczeniem naciąć ostrym nożykiem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra- dół) około 25 - 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: