#bułki, #pieczywo, #drożdże, #miód, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że go wypróbuję.
Zaintrygowała mnie bardzo metoda ich wykonania.
Przepis znalazłam na stronie http://amartkolor.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk:
Roztwór solno - drożdżowy:
15 g świeżych drożdży
10 g soli
100 ml ciepłej wody
Ciasto właściwe:
roztwór solno - drożdżowy
200 ml ciepłej wody
650 - 700 g mąki pszennej
15 g miodu
10 g miękkiego masła
Wykonanie tradycyjne:
Do słoika dać 100 ml ciepłej wody, sól i pokruszone drożdże, zakręcić, dobrze wstrząsnąć (aż sól się rozpuści). Wstawić na całą noc do lodówki. Do miski dać mąkę, miód, ciepłą wodę i roztwór solno - drożdżowy, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (łączeniem do góry). Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 50 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 230ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Piec bułki 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą. Piec jeszcze 5 - 10 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do słoika dać 100 ml ciepłej wody, sól i pokruszone drożdże, zakręcić, dobrze wstrząsnąć (aż sól się rozpuści). Wstawić na całą noc do lodówki. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, miód, ciepłą wodę, roztwór solno - drożdżowy oraz miękkie masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować bułkę, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (łączeniem do góry). Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 50 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 230ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Piec bułki 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą. Piec jeszcze 5 - 10 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: