#bułki, #pieczywo, #drożdże, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Uwielbiam domowe bułeczki.
Przepis znalazłam na stronie https://posmakuj-to.blogspot.com/.
Na 9 sztuk:
25 g drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
600 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
50 ml oleju
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. (Ja podczas wyrabiania delikatnie podsypuję mąką, bo ciasto bardzo się klei.) Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Przed pieczeniem oprószyć mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę (można dać 50 g więcej), olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulkę. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Przed pieczeniem oprószyć mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: