Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody dodać 1 łyżeczkę cukru, drożdże, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do niej zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. (Ja podczas wyrabiania delikatnie podsypuję mąką, bo ciasto bardzo się klei.) Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować kulki. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia jeszcze 40 minut. Wyrośnięte bułki naciąć ostrym nożykiem. Przed pieczeniem oprószyć mąką. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

Na 8 sztuk:

  • 30 g drożdży świeżych

  • 1 łyżeczka cukru

  • 300 ml ciepłej wody

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka soli

  • 50 ml oleju

Składniki

Uwielbiam domowe bułeczki.

Przepis znalazłam na stronie https://posmakuj-to.blogspot.com/.

Bułki pszenne 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

29 września 2020

#bułki, #pieczywo, #drożdże

rondel